Dlaczego blat z drewna wymaga ochrony?
Nieprzypadkowo kuchnia jest określana mianem serca domu. Spędzamy w niej dużo czasu, wykonując zróżnicowane czynności. Niestety mogą one skutkować uszkodzeniem drewnianego blatu. Ostrożność jest wskazana, jednak nie wystarczy, aby uchronić powierzchnię przed wilgocią, wysokimi temperaturami oraz uszkodzeniami mechanicznymi. Drewno musi być bowiem odpowiednio zabezpieczone. Inaczej szybko straci swoje walory użytkowe i atrakcyjny wygląd.
Dostępne na rynku drewniane blaty można dostać w dwóch wariantach:
- blat drewniany zaimpregnowany – nadaje się od razu do użytku. Jest pokryty olejem lub lakierem, który podkreśla walory drewna, a na powierzchni blatu tworzy wodoodporną powłokę. Impregnat ma również za zadanie zabezpieczyć blat drewniany przed uszkodzeniami mechanicznymi i wnikaniem zabrudzeń w strukturę drewna, co ułatwia jego pielęgnację i sprzyja utrzymaniu czystości,
- blat drewniany surowy – zwykle jest wykonany z niezabezpieczonego litego drewna. W takiej wersji nie jest odporny na wilgoć, wysokie temperatury czy też uszkodzenia mechaniczne. Blat kuchenny z drewna pozbawiony jakiejkolwiek ochrony szybko utraciłby swoje walory. Dlatego należy go odpowiednio zabezpieczyć.
To, na jaką opcję się zdecydujesz, zależy od Twoich preferencji i możliwości finansowych. Blaty drewniane pokryte olejem lub lakierem są zazwyczaj droższe niż warianty surowe. Można je jednak użytkować od razu. Blat drewniany, który nie został odpowiednio zabezpieczony, jest tańszy, jednak cechuje go niewielka odporność na uszkodzenia mechaniczne i szkodliwy wpływ wody oraz wilgoci. Im więc szybciej go zaimpregnujesz, tym lepiej.
Jak zabezpieczyć blat kuchenny drewniany?
Surowy, drewniany blat możesz zabezpieczyć, wykorzystując jedną z dwóch metod – lakierowanie lub olejowanie. Zanim jednak zajmiesz się impregnacją, pozbądź się ewentualnych nierówności drewna i ubytków. Nienaprawione wady utrudnią późniejsze użytkowanie blatu, a na dodatek sprawią, że będzie on wyglądał nieestetycznie. Szczeliny wypełnij masą szpachlową, a do wyrównania powierzchni drewnianego blatu użyj szlifierki lub papieru ściernego. Następnie odpyl podłoże i upewnij się, że jest ono czyste, suche i nośne.
Lakierowanie powierzchni drewnianego blatu
Lakierowanie to jedna z dwóch metod, które pozwalają zabezpieczyć drewniany blat w kuchni przed szkodami wynikającymi z jego intensywnej eksploatacji. Polega ona na pokryciu całej powierzchni blatu cienką, a zarazem wytrzymałą warstwą lakieru. Tworzy ona skuteczną barierę ochronną przed uszkodzeniami mechanicznymi oraz wnikaniem wody i wilgoci.
Lakierowane blaty drewniane odznaczają się wysokimi walorami użytkowymi i wizualnymi. Są gładkie i łatwe w utrzymaniu w czystości. Impregnat podkreśla też naturalną strukturę drewna, co sprawia, że lakierowany blat stanowi prawdziwą ozdobę kuchni.
Niestety, blaty lakierowane mają swoje wady. Gładka w dotyku warstwa lubi się ścierać w wyniku intensywnego użytkowania i jest mało odporna na wysokie temperatury. Położenie na niej gorącego garnka może skutkować odbiciem się dna na powierzchni, co sprawi, że drewniany blat straci swój urok. Warto też mieć na uwadze fakt, że blaty lakierowane szybko matowieją.
Mimo powyższych niedogodności to chętnie wybierana opcja. Dlaczego? Gdy powierzchnia lakierowana ulegnie zniszczeniu, można ją stosunkowo łatwo odrestaurować. W tym celu musisz oszlifować drewniany blat kuchenny, pozbyć się ewentualnych ubytków i zabrudzeń oraz odpylić podłoże, a następnie nałożyć na nie cienką na kilka milimetrów powłokę lakieru. Gotowe!
Olejowanie powierzchni blatu kuchennego
Kolejną metodą na zabezpieczenie powierzchni blatu kuchennego jest olejowanie. Olej wnika głęboko w strukturę drewna, tworząc grubą nawet na kilkanaście milimetrów powłokę i jednocześnie podkreślając głębię koloru. Walory wizualne to jednak niejedyny atut olejowania. Blaty drewniane pokryte olejem są bowiem dobrze zabezpieczone przed uszkodzeniami mechanicznymi i wysokimi temperaturami, dzięki czemu niestraszna im nawet intensywna eksploatacja.
Niestety wraz z upływem czasu olejowany blat może ciemnieć. Nieestetyczne plamy najczęściej pojawiają się punktowo. Gdy więc część blatu ulegnie uszkodzeniu, nie trzeba odnawiać całej jego powierzchni. Żeby pozbyć się skaz, wystarczy oszlifować fragment, który stracił swój urok, odkryte podłoże pokryć punktowo odrobiną oleju, a na koniec dokładnie rozsmarować specyfik go po odnawianej powierzchni.
Czym olejować drewniany blat?
Olejowane blaty w odróżnieniu od blatów lakierowanych wymagają regularnej pielęgnacji. Od czasu do czasu należy je przetrzeć, wykorzystując albo specjalnie przetworzony olej lniany, albo preparat do pielęgnacji drewna olejowanego. Nie polecamy używać oleju jadalnego, gdyż nie zapewni on odpowiednich właściwości ochronnych. Pielęgnacja może też polegać na pokryciu blatu warstwą wosku. Wosk nie tylko skutecznie zabezpiecza podłoże, ale również podkreśla walory drewna.
Jak dbać o blat kuchenny drewniany?
Atrakcyjność i trwałość blatu zależy również od sposobu użytkowania drewnianej powierzchni. Nawet gruba warstwa lakieru nałożona na drewno nie wystarczy, jeśli będziesz na nim kroić warzywa lub zignorujesz konieczność wycierania go do sucha. Dlatego należy codziennie dbać o drewniany blat w kuchni.
Wbrew pozorom nie jest to aż tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać. Po pierwsze, aby nie uszkodzić podłoża, należy korzystać z desek do krojenia i podkładek pod gorące garnki. Po drugie, drewniany blat warto wycierać do sucha, za każdym razem gdy jego powierzchnia ulegnie zmoczeniu. Nie można też zapominać o pielęgnacji drewnianych powierzchni specjalnymi środkami, które stworzą wodoodporną powłokę i dodadzą drewnu blasku.
Blat kuchenny drewniany może przez lata spełniać swoje funkcje użytkowe i dekoracyjne, o ile zostanie odpowiednio zabezpieczony. Jeśli chcesz zachować trwałość i atrakcyjny wygląd drewna, użyj lakieru lub oleju. Zarówno lakierowanie, jak i olejowanie blatu ma swoje zalety i wady. Dlatego dobrze przemyśl swój wybór.