Czym zabezpieczyć deskę kuchenną? Jakich olejów użyć?

Drewniana deska kuchenna – czy impregnacja jest potrzebna?
Choć na rynku dostępne są deski wykonane z różnych materiałów (m.in. deski plastikowe, bambusowe i szklane), to właśnie drewniane akcesoria najbardziej potrzebują regularnej pielęgnacji. Wynika to, rzecz jasna, ze specyfiki materiału. Niemal każde drewno musi zostać zabezpieczone przed wpływem czynników zewnętrznych. W przeciwnym wypadku szybko ulegnie zniszczeniu. Dlaczego więc deskę do krojenia warto impregnować?
- Ponieważ ma częsty kontakt z wodą, która w największym stopniu odciska swoje piętno na drewnie. A w szczególności na gatunkach cienkich i wrażliwych.
- Negatywny wpływ na drewnianą deskę może mieć także różnica temperatur, o którą w kuchni nietrudno. W wielu przypadkach powoduje ona rozwarstwienie materiału, a w efekcie jego zniszczenie.
- Do tego dodać trzeba jeszcze liczne zanieczyszczenia oraz działanie niektórych substancji, a nawet przypraw. Brudna deska szybciej traci swoje właściwości – dobrze dobrany impregnat może sprawić, że zabrudzenia będą gorzej wnikać w materiał.
Choć dbanie o drewnianą deskę wcale nie wymaga tytanicznej pracy, wiele osób i tak odpuszcza tego typu działania – głównie ze względu na lenistwo lub brak czasu. Utrata taniej deski nie jest specjalnie bolesna, jednak w sytuacji, gdy masz w swoim domu droższe produkty, dobrze będzie nieco się postarać. Także dlatego, że zadbana deska do krojenia po prostu wygląda lepiej. Pamiętaj też, że ma ona kontakt z żywnością, zatem pielęgnacja kuchennych akcesoriów może mieć wpływ nawet na Twoje zdrowie.
Jak dbać o drewniane deski do krojenia? Sprawdzone sposoby
Skoro wiadomo już, dlaczego dobrze jest dbać o deski kuchenne z drewna, pora przedstawić listę działań, które należy wykonywać co pewien czas bądź za każdym razem, gdy korzystasz z tych akcesoriów.
- Po skończonej pracy w kuchni, deskę warto od razu wyczyścić. Możesz zrobić to używając wilgotnej ściereczki, a jeżeli jest bardzo brudna, umyj ją pod bieżącą wodą. Co zrobić, gdy na powierzchni drewnianej deski znajdują tłuste plamy? W ich usunięciu pomoże Ci płyn do mycia naczyń lub sok z cytryny.
- Czystą deskę trzeba wysuszyć. Nie stawiaj jej jednak w pobliżu silnego źródła ciepła, ponieważ zbyt wysoka temperatura może doprowadzić do pękania drewna. Wystarczy wytrzeć ją dokładnie suchą ścierką lub ręcznikiem papierowym, a następnie odstawić na półkę do całkowitego wyschnięcia.
- Do powyższych czynności dodać można wspomnianą już pielęgnację, najlepiej poprzez olejowanie. Zanim jednak do niej dojdzie, musisz wybrać właściwy impregnat. Z tego powodu warto przeanalizować wszystkie dostępne opcje.
Jakim olejem zabezpieczyć deskę do krojenia?
Olejowanie deski do krojenia to zabieg, który z jednej strony pozwala poprawić jej wygląd (poprzez zmniejszenie zarysować, wygładzenie powierzchni, usunięcie wystających drzazg), a z drugiej wzmocnić i wydłużyć żywotność. W tym celu warto oczywiście wybrać najlepsze środki. Tak się składa, że na rynku dostępne są różne oleje, które mogą posłużyć jako impregnat do drewnianej deski.
- Olej lniany. Produkt bardzo skuteczny w swym działaniu, który jednak potrzebuje dość sporo czasu. Olejowanie deski do krojenia przy użyciu tego środka może potrwać nawet kilka tygodni! Dlaczego? Ponieważ olej lniany schnie przez około tydzień, a żeby pielęgnacja deski do krojenia miała rzeczywiście sens, nałożyć trzeba co najmniej trzy warstwy oleju. Do całego zabiegu potrzebny jest prawdziwy olej lniany, nie zaś pokost, który zawiera liczne dodatki. Mogą one zniweczyć cały efekt.
Jak zabezpieczyć deskę przy użyciu oleju lnianego? Do wyboru masz trzy rozwiązania. Jeżeli zależy Ci na trwałym efekcie, kup środek tłoczony na zimno – nałóż 4 warstwy, czekając tydzień na wyschnięcie każdej z nich. Olej lniany możesz również podgrzać, co skróci czas schnięcia do kilku dni, lub połączyć z woskiem pszczelim, by zniwelować jego charakterystyczny zapach, który nie każdemu odpowiada.
- Olej mineralny. Czyli łatwo dostępna, dobrze znana ciekła parafina, którą kupić można w aptece lub sklepie. Ceniona jest przede wszystkim za niską cenę i proste użycie. Olejowanie odbywa się poprzez wcieranie zimnego środka przy pomocy miękkiej szmatki lub pędzla. Olej mineralny schnie przeważnie przez jeden dzień. W zależności do stanu deski do krojenia, trzeba nałożyć od dwóch do pięciu warstw.
- Olej kokosowy. Stanowi on najlepszy wybór, jeśli zależy Ci na czasie. Olej kokosowy schnie bowiem przez około 5 godzin, a samo olejowanie jest naprawdę proste. Produkt należy podgrzać, uważaj jednak, żeby nie doprowadzić go do wrzenia. Następnie dokładnie pokryj powierzchnię deski ciepłym olejem kokosowym. Gdy wystygnie, zetrzyj nadmiar oleju i połóż kolejną warstwę. Czynność tę powtarzaj 5 razy.
Bezbarwny i bezwonny olej mineralny, lniany, olej kokosowy – czy jakiś inny środek nada się do tego, aby zabezpieczyć deski drewniane? Jeżeli zastanawiasz się, czym zaimpregnować deskę dębową, zwróć uwagę na olej tungowy. Jest nieco droższy, ale tworzy wytrzymałą, wodoodporną powłokę, która utrzyma się na desce przez długi czas. Dobrze sprawdza się ponadto olej z orzecha włoskiego, jak również z pestek winogron.
Niezależnie od tego, na jaki produkt postawisz, przed olejowaniem warto deskę przetrzeć papierem ściernym, by wyrównać jej powierzchnię. Oleje natomiast nakładaj przy użyciu miękkich ściereczek (najlepiej bawełnianych) lub pędzelka.
Jak zabezpieczyć drewno do kontaktu z żywnością?
Brudne, zużyte deski do krojenia są często siedliskiem bakterii, dlatego nie powinny być wykorzystywane do przygotowywania jedzenia. A zwłaszcza wówczas, gdy masz wrażliwy żołądek i musisz uważać na to, co jesz.
Niestety, nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, bagatelizując konieczność regularnej pielęgnacji desek. A często wystarczy regularnie czyścić deskę i zastosować zwykły olej spożywczy, który nie tylko zabezpieczy drewno, ale też podkreśli słoje i sprawi, że to jakże ważne narzędzie kuchenne będzie wyglądało o wiele lepiej. Dzięki właściwej pielęgnacji deska stanie się w pełni bezpieczna, a jej trwałość znacznie się wydłuży.
Czego nie robić z deską kuchenną do krojenia?
Na koniec warto jeszcze wskazać kilka czynności, których lepiej unikać, jeżeli zależy Ci na tym, aby deski do krojenia z drewna posłużyły Ci przez dłuższy czas. Na pewno nie należy myć ich w zmywarce – musisz robić to ręcznie (pamiętaj, by zawsze dokładnie usuwać z nich wodę), w przeciwnym wypadku materiał w krótkim czasie ulegnie całkowitemu zniszczeniu. Szczególnie wówczas, gdy jest cienki.
Deski kuchenne źle reagują na wysokie temperatury, dlatego nie stawiaj na nich gorących naczyń. Muszą być też suszone metodą naturalną, z dala od źródeł ciepła. Spore znaczenie ma ponadto ich przechowywanie. Powinny znaleźć się w suchym miejscu w temperaturze pokojowej.
Jeśli zapamiętasz te zasady, a jednocześnie zadbasz o regularne czyszczenie i właściwą pielęgnację deski drewnianej do krojenia, przez długi czas zachowa ona swój oryginalny wygląd oraz właściwości, co pozwoli Ci uniknąć niepotrzebnych wydatków związanych z zakupem nowych akcesoriów.